Grupul ES TEAM, denumit din 2019 “Liga Voluntarilor” este un grup de tineri care isi ocupa timpul liber cu implicarea in activitati de voluntariat la evenimentele culturale si sportive din Romania. Aceasta echipa a fost infiintata de unul dintre voluntarii activi in buna desfasurare a evenimentelor, cu o vechime de peste 9 ani in acest domeniu. L.V. este proiectul sau personal, realizat cu sprijinul colegilor de liceu, prietenilor si organizatorilor de evenimente.
Echipa a fost infiintata in anul 2016 si de atunci a fost implicata in peste 100 evenimente organizate in Arad, Timisoara si alte orase din Romania.
Fiecare membru al echipei este pregatit special pentru activitatile care au loc in cadrul evenimentelor, voluntarii fiind cea mai importanta parte a unui eveniment.

1. Ce trebuie sa stii inainte de a te inscrie?
LV este un grup de persoane, NU este o firma sau organizatie. Functionam dupa reguli proprii, pe baza unui contract de voluntariat incheiat de organizatori si lucram impreuna ca o echipa pentru a ajuta la cresterea calitatii evenimentelor, cat si la imbunatatirea cunostintelor si experientei noastre in relatia cu participantii, institutiile statului, firmele private si nu in ultimul rand cu sportivii sau artistii cu care intram in contact. Toata experienta dobandita in urma activitatii ne este utila zi de zi la scoala, in societate, in familie si la locul de munca. Suntem un grup unit, ne place distractia, sa ajutam persoanele care au nevoie de noi este o prioritate, de multe ori implicandu-ne in campanii umanitare.
Te rugam ca, in cazul in care te-ai decis ca suntem o echipa in care doresti sa te inscrii pentru a-ti imbunatati cunostintele, doresti sa cunosti oameni activi si evident, sa participi si tu la buna desfasurare a evenimentelor organizate in orasul tau, sa iei in considerare tot ceea ce scrie pe aceasta pagina.
Vom incerca sa iti oferim o experienta frumoasa, de multe ori va fi obositor, stresant, dar incercam sa ne sustinem moral unii pe altii ca sa trecem cu bine peste tot šŸ™‚

Fiind un grup foarte activ, am preferat sa avem o regula de baza precum urmeaza: Membrii inscrisi participa si se implica doar inĀ  evenimentele preluate de grup pentru o buna organizare a activitatii si nu sunt implicati in activitati sau evenimente alaturi de alte echipe/organizatii/institutii etc. Acest aspect este considerat de membrii unul foarte bun si speram sa fie respectat si de noii colegi. Exceptie de la regula fac activitatile de voluntariat organizate de institutiile de invatamant.

2. Ce trebuie sa respecti?
a. Punctualitatea: trebuie sa fii prezent/a inainte cu cel putin 10 minute inainte de ora stabilita pentru intalnirea din ziua evenimentului
b. Corectitudinea: ne place sa fim corecti cu cei din jur, sa spunem lucrurile pe nume si sa rezolvam situatiile neplacute corespunzator, nu ne place defaimarea sau limbajul agresiv
c. Nu ne plac bisericutele: stim si avem cu totii prieteni care sunt in echipa, colegi etc. insa incercam sa nu ne facem grupulete pentru ca lucrul in echipa nu va mai fi la fel
d. Aspectul si imbracamintea: fiecare membru are un tricou inscriptionat cu numele echipei sau al evenimentului, pentru a fi recunoscut de organizatori/coordonatori. In afara tricoului echipei sau al evenimentului, imbracamintea fiecarui voluntar trebuie sa fie decenta. Nu uita ca suntem voluntari si trebuie sa crestem imaginea evenimentului, asta insemnand ca nu acceptam haine “rebele” sau “taiate” care pot schimba imaginea ta ca voluntar. *(Exemplu: Una este sa vezi o persoana imbracata cu blugi si camasa, alta este sa o vezi cu pantalonii taiati de i se vad picioarele si flendura materialul in urma sa)
e. Dupa inscriere, membrii noi au obligatia de a se implica in cat mai multe evenimente (minim 2/luna) organizate de la data intrarii in echipa. Cam 6 luniĀ  dureaza procesul de invatare al activitatilor, rezolvarea diverselor situatii cat si buna organizare a timpului liber pentru fiecare voluntar in parte. Evident, in cazul unor situatii neprevazute, voluntarul va putea lipsi daca parintele sau ne informeaza cu cel putin 5 zile inainte de eveniment. Ceea ce mai trebuie sa stii este faptul ca implicarea ta ca voluntar este notata intr-un catalog, iar persoanele cu cele mai multe ore de voluntariat primesc din partea organizatorilor diverse beneficii (acces gratuit la un anumit eveniment, participare fara plata la competitie, altele ).

3. Cum vei deveni membru al echipei?
Pentru a deveni membru al echipei trebuie sa citesti acest regulament, sa locuiesti intr-unul din orasele in care avem activitate, sa ceri acordul parintilor pentru a te inscrie iar daca acestia sunt de acord te vei putea inscrie in formularul “INSCRIERE STAFF” afisat pe pagina de Facebook/site. Fiind constienti de Legea Voluntariatului actualizata si de ceea ce am creat pana acum pe partea de activitate, varsta minima de inscriere in echipa noasta este de 15 ani iar intervalul de varsta in care ne incadram este 15-17 (clasa XI-a), dar in cazul in care colaboram cu tineri cu varsta peste 18 ani iar acestia sunt seriosi si isi doresc sa se implice activ in ceea ce facem, ne rezervam dreptul de a-i primi alaturi de noi. In cazul membrilor care au surori-frati mai mici (sub 15 ani) si nu ii pot lasa singuri acasa, acestia pot insoti voluntarul la eveniment, cu conditia sa ne anunte din timp acest aspect, pentru a putea asigura hrana/apa si fratelui/surorii mai mici.

Acceptam in grup tinerii care pot deveni pas cu pas model pentru comunitatea noastra, in timp ce tinerii despre care aflam ca nu au un comportament adecvat in colectivitate sau in societate sunt indreptati de noi catre alte grupuri daca feedback-ul primit nu ne indica faptul ca acesti tineri sunt deschisi la a-si remedia comportamentul, limbajul sau atitudinea fata de cei din jur.
Nu ne place sa refuzam inscrieri insa, avem conditii clare si dorim ca activitatea sa creasca periodic cu oameni care isi fac timp pentru a o realiza.

4. Ce vei face dupa ce ai devenit membru?
Membrii noi beneficiaza de asistenta colegilor cu experienta din echipa, de aceea te vom invita sa participi ca voluntar la un eveniment pentru a vedea cum ne comportam cu tine, care este atmosfera pe care ne-o dorim, cum suntem organizati si coordonati, cat si alte detalii ce tin de buna desfasurare a evenimentului. Suntem increzatori ca iti va face placere ! In cazul in care consideri ca nu poti face fata programului, activitatii sau ai alte motive pentru care nu doresti sa continui, te rugam sa ne anunti. Vom incerca sa gasim o solutie pentru a rezolva situatia iar daca nu reusim, te vei putea retrage si vei avea posibilitatea de a reveni in echipa atunci cand esti pregatit/a.

5. Care sunt activitatile dedicate voluntarilor la evenimente?
La fiecare eveniment sunt diverse activitati insa, vom enumera cateva dintre acestea:
a. promovare inainte de eveniment: distribuim pagina evenimentului pe grupuri si pe profilul nostru virtual, le spunem prietenilor despre eveniment si ii invitam sa participe
b. sedinte de pregatire: organizatorul face intalniri cu voluntarii pentru a le explica ce au de facut la eveniment, pentru a le da posturile si activitatile aferente dedicate bunei desfasurari cat si alte informatii utile in ziua evenimentului
c. secretariat: se inregistreaza concurenti, se elibereaza numere de participare/pachete de start si se realizeaza diverse activitati ce tin de participarea concurentilor la eveniment
d. punct de hidratare: se amenajeaza punctul de hidratare in asa fel incat concurentii sa aiba acces la acesta si sa fie vizibil de la distanta
e. supravegherea traseului: voluntarii sunt pozitionati in diverse puncte de pe traseul concursului, incurajeaza concurentii, ii directioneaza corespunzator, asigura siguranta acestora prin interzicerea pietonilor/masinilor sa intre pe traseu pana la trecerea concurentilor si colaboreaza cu Politia Locala, Politia Rutiera, Jandarmeria pentru asigurarea securitatii zonei.
f. finalizarea curselor: la finalul curselor voluntarii au obligatia de a aduna banda delimitatoare, de a muta gardurile de securitate pe marginea drumului (pe trotuar), de a aduna paharele aruncate de concurenti pe traseu.
g. foto-video: in diverse puncte de pe traseu, voluntarii care au aparat foto realizeaza imagini cu concurentii iar la zona de start-finish se iau interviuri cu acestia si se realizeaza imagini cu premierea
h. voluntarii care au urmat cursuri de canto sau dansĀ au posibilitatea de a crea momente speciale care sunt ulterior prezentate pe scena evenimentului in fata participantilor
i. feedback: dupa finalizarea evenimentului, toti voluntarii trebuie sa se ponteze in catalogul echipei si sa ofere un feedback despre eveniment

SUNT INTERZISE TOTALĀ 

  • parasirea postului
  • deschiderea circulatiei fara acordul coordonatorului/organizatorului
  • consumul de alcool, tutun pe parcursul evenimentelor
  • navigarea pe internet si neatentia la concurenti/pietoni
  • agresivitatea verbala/fizica fata de pietoni/soferi
  • oferirea de informatii personale/cont online/numar de telefon oricaror persoane aflate la eveniment (parteneri, sponsori, participanti, paza etc.)

Acestea se penalizeaza prin pierderea orelor de activitate respectiv a diplomei de voluntariat sau a excluderii din cadrul evenimentului.

In cazul unei necesitati fiziologice, voluntarii solicita inlocuirea lor cu un alt voluntar. Anuntati din timp pentru a gasi inlocuitor.

SPECTACOLE:
In cazul in care echipa este implicata in buna desfasurare a unui spectacol/festival, aceasta va avea ca activitate asistenta artistilor, plasarea spectatorilor in sala, control acces si backstage, mentinerea curateniei in zona evenimentului, informarea agentilor de paza in cazul unor situatii neprevazute si activitati ce tin de logistica evenimentului. Pentru toate aceste activitati, se va realiza o informare in prealabil prin organizarea unei sedinte la care voluntarii au obligatia sa participe.

6. Care este procedura in diverse situatii la evenimentele sportive?
a. PIETONI: In cazul in care sunt multi pietoni, voluntarii le explica faptul ca are loc o competitie si trebuie sa fie atenti cand traverseaza strazile sa nu existe vreun incident intre ei si concurenti. In cazul in care indicatiile nu se respecta, voluntarul poate ridica putin tonul, insa trebuie sa isi mentina calmul in momentul in care recurge la acest gest.
b. SOFERI: Daca li se explica soferilor faptul ca este o competitie si nu au acces pe strada pe care doreau sa mearga, iar acestia devin recalcitranti, se anunta coordonatorul zonei care va solicita sprijinul autoritatilor.
Voluntarii NU au voie sa se certe cu pietonii sau soferii, acest lucru generand de multe ori situatii neprevazute si neplacute. Autoritatile sunt cele care vor interveni si vor rezolva situatia. Sunt acolo sa ne ajute, asa ca haideti sa le lasam sa isi faca datoria.

7. Ce vei primi in cadrul/urma activitatii?
In cadrul evenimentelor cu durata mai mare de 6 ore voluntarii au asigurata hrana si racoritoare.
Pentru evenimentele organizate in alte orase, se deconteaza transportul si in unele cazuri se asigura si cazarea.
La finalul evenimentelor sau in termen de 30 zile de la finalizare, organizatorii vor oferi diplome de voluntariat, certificate, medalii sau diverse obiecte promotionale pe care sponsorii le ofera drept multumire voluntarilor.

8. Siguranta ta ca voluntar?
Pe tot parcursul evenimentului Politia Rutiera, Politia Romana, Politia Locala, JandarmeriaĀ  supravegheaza buna desfasurare a activitatii voluntarilor si le ofera sprijin in caz de nevoie.
Pe partea medicala, la fiecare eveniment, firma privata care asigura interventia in caz de accidentari sau alte probleme de sanatate, asigura in aceeasi masura sprijin voluntarilor in cazul unei probleme de sanatate.
La finalul unui eveniment, membrii echipei NU au voie sa paraseasca zona evenimentului cu persoane necunoscute (participanti, agenti de paza etc.) care doresc sa ii conduca acasa, fara acordul liderului echipei. Intotdeauna liderul echipei se va ocupa de transportul in siguranta a membrilor echipei DOAR cu masina/autocarul pus la dispozitie de organizatori. In cazul transportului cu trenul/avionul, membrii vor parasi orasul avand asupra lor acordul parintilor si vor fi insotiti de lider impreuna cu coordonatoarea echipei.

9. Informatii despre inscriere si prelucrarea datelor personale
Dupa completarea datelor de inscriere in cererea online, datele sunt transmise catre noi prin intermediul unui tabel iar noi folosim numele, adresa de e-mail, numarul de telefon, marimea tricoului pentru a stii cu cine colaboram si pentru a te putea inscrie in lista voluntarilor la evenimentele la care tu participi ca voluntar si parintii isi dau acordul.
Datele precum numele si numarul de telefon al parintilor sunt utilizate pentru a le transmite informari anuale despre implicarea ta ca voluntar si pentru a le transmite daca apare o situatie neplacuta pe parcursul unui eveniment (racesti, te-ai impiedicat si te-ai lovit, s.a.m.d.).
NICIUNA dintre datele solicitate de noi, NU se transmite catre alte persoane, organizatori sau institutii/organizatii fara acordul voluntarilor sau al parintilor acestora.

10. Alte obligatii si indatoriri pe care le au membrii echipei
In timpul liber si in masura in care pot, membrii distribuie postari despre evenimente, cauta evenimente noi in care ne putem implica, vin cu idei de actiuni si incearca sa organizeze propria lor actiune, promoveaza imaginea si membrii echipei, invita prietenii, colegii, familia sa participe la evenimentele in care ne implicam si confirma din timp prezenta pe grupul echipei in cazul in care urmeaza un eveniment si se solicita sprijinul nostru.

12. Drepturile si indatoririle conducerii echipei
Managerul echipei are obligatia de a coordona echipa corespunzator, de a sprijini initiativele membrilor, de a ajuta voluntarii in cadrul unui eveniment, de a solicita diplome, certificate, hrana, racoritoare cat si ustensile pentru realizarea activitatii primite.
Coordonatorul echipei are obligatia de a-i coordona pe voluntari in conformitate cu legea voluntariatului in vigoare, de a le sprijini initiativele, de a gasi si inscrie noi membrii, de a respecta si trasa sarcinile aferente activitatii, de a realiza la timp sarcinile primite, de a rezolva cu prioritate orice problema apare.
Coordonatorul trebuie intotdeauna sa gandeasca realist, sa se puna in locul participantilor atunci cand i se cere rezolvarea unei situatii aparte si trebuie sa ceara sprijinul organizatorilor cand nu poate rezolva o problema.
Coordonatorul trebuie sa fie prezent la fiecare eveniment si actiune pentru ca voluntarii sa se simta in siguranta si sa isi poata realiza activitatea conform cu cerintele organizatorilor.

13. Programul activitatii
In general, activitatea se desfasoara in zilele de weekend, exceptie facand doar ziua in care are loc sedinta tehnica, organizata in timpul saptamanii.

14. Decontarea cheltuielilor si a transportului
Pentru toate deplasarile in afara orasului, organizatorul are obligatia de a deconta transportul dus-intors, hrana si racoritoare, cat si ustensilele necesare pentru desfasurarea activitatii.
Voluntarii au obligatia de a solicita si pastra bonul fiscal stampilat/chitanta pentru a o preda organizatorului in vederea decontarii.

15. Alte informatii
Prezenta voluntarilor la evenimente se confirma inainte cu minim o saptamana de eveniment.
Inainte de eveniment cu 5 zile, NU se mai pot face retrageri pentru nici un motiv, organizatorii alocand posturile, hrana, racoritoarele si sumele necesare decontarii transportului sau a materialelor (tricouri, sepci, ecusoane,veste etc.)
Pentru cazul in care sunt motive bine intemeiate si voluntarii nu se mai pot implica, PARINTII au obligatia de a anunta coordonatorul echipei sau organizatorul. In cazul in care suntem “mintiti”, se va aplica suspendarea voluntarului, daca acesta in ziua evenimentului este “bine mersi” in alt loc si nu are nici o problema.
Grupul nostru functioneaza pe baza unor reguli clare, acestea putand fi modificate iar membrii fiind informati ulterior.
Participarea voluntarilor la evenimente organizate in afara orasului, se realizeaza cu ACORD SCRIS din partea parintelui sau a tutorelui legal.
Va rugam sa cititi Legea Voluntariatului pentru a afla drepturile si obligatiile finale ale voluntarilor.
Evenimentele nu se anuleaza in cazul unor precipitatii sau caderi de zapada, fapt pentru care voluntarii au obligatia de a se imbraca gros si de a-si lua umbrela/pelerina.
Daca pe parcursul a doua luni membrii nu se implica in evenimentele in care este implicata echipa, acestia sunt automat exclusi fara o informare in prealabil si nu se mai pot inscrie din nou in urmatoarele 6 luni.
Respectul si solidaritatea primeaza in echipa noastra, de aceea promovam dreptul de a ne respecta si ajuta colegii, de a ne intelege intre noi si de a lucra intr-un mod placut si organizat.
DE RETINUT ! Membrii echipei NU au voie sa ofere datele personale (nume, adresa, telefon) sau informatii despre paginile virtuale (Facebook etc.) persoanelor cu care intra in contact (participanti, voluntari, agenti de paza, etc) fara acordul liderului echipei. Orice persoana care solicita aceste informatii trebuie indrumata spre lider pentru mai multe detalii. Conducerea echipei NU isi asuma raspunderea pentru nici o problema care apare in urma nerespectarii acestei reguli.

Acest regulament a fost realizat in conformitate cu regulile bunei desfasurari a evenimentelor si pot cunoaste modificari. Evident, suntem un grup foarte exigent de aceea avem reguli stricte. Ne dorim “podiumul” de fiecare data si pentru acest lucru e necesara o munca titanica. Impreuna muncim cu drag si atunci cand exista o problema, ne unim cunostintele si ne aparam ca o echipa!

Va multumim ca sunteti alaturi de noi!